Home / Infotheek /

Glashelder gerecycleerd

Glashelder gerecycleerd

inzameling

Glazen flessen en bokalen worden opgesplitst in twee afzonderlijke fracties: wit glas en gekleurd glas. Hoe zuiverder de sortering, hoe gemakkelijker de recyclage achteraf. Glas wordt ingezameld via de glascontainers of glasbollen in je buurt. Je weet er vast eentje staan. Heb je geen idee, kijk dan op www.recycleapp.be, geef je adres in en vind een inzamelpunt in je buurt; De glasbollen worden door een speciale vrachtwagen geledigd. De glasbollen hebben een uitklapbare bodem waardoor het glas apart in de vrachtwagen wordt uitgestort. De vrachtwagen is een duo-wagen met een compartiment voor wit en voor gekleurd glas. In het recyclagebedrijf lost de vrachtwagen zijn lading afzonderlijk op twee depots.

Lees meer over de sorteerregels

Zuivering

Eerst worden alle grote onzuiverheden manueel van tussen het glas gehaald. Daarna worden alle ferro- en non ferrometalen machinaal verwijderd. De lichtere fracties, zoals papier en plastic, worden weggeblazen. Via een systeem met laserstralen haalt men er aardewerk, porselein en metalen uit. Het aangevoerde glas wordt daarna gewassen en gebroken tot op de gewenste scherfgrootte. Dit geprepareerde glas is nu klaar om te smelten.

Smelten

Glas wordt gesmolten bij een temperatuur van om en bij 800°C. Het gesmolten glas wordt in vormen gegoten en/of geblazen. Na afkoeling behoudt het glas zijn vorm en stevigheid. Zo bekom je dus nieuwe flessen, bokalen en flacons van dezelfde kwaliteit als glazen voorwerpen die enkel van nieuwe grondstoffen zijn gemaakt.   Traditioneel wordt voor de productie van glas een mengsel van zand, soda en kalk gebruikt. Door gebruik te maken van gerecycleerd glas bespaart men op natuurlijke grondstoffen. Bovendien smelten de glasscherven op lagere temperatuur, waardoor minder energie nodig is voor het smelten van een mengsel.

Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Geen brol in de glasbol

Geen brol in de glasbol

Sorteren / Glas

Glasbollen lusten alleen glazen flessen en bokalen. Deze sorteerwijzer helpt je op weg.

Lees meer
Blog: Wat is de P in de PMD-zak?

Wat is de P in de PMD-zak?

Sorteren / Recycleren / PMD

Mag je echt alle plastic in de blauwe zak steken? We helpen je op weg.

Lees meer