Home /

Waarom willen we voor 30% minder gaan?

Waarom willen we voor 30% minder gaan?

Background image

Sorteren doen we allemaal.

Toch bevat een gemiddelde restafvalzak zo’n 24% recycleerbaar materiaal, gaande van een lege diepvrieszak over een kasticket tot een hemd zonder knopen. Ook heel wat voedsel (19%) belandt onterecht in de afvalzak.

Met de campagne ‘30% minder’ helpen we je op weg om je restafvalzak te verkleinen. Met eenvoudige, praktische en eenvoudige tips. Iedereen kan meedoen. Jij dus ook! Al wat je nodig hebt, is een gezonde portie goesting.

Ontdek de acties in jouw gemeente


Er zit geld in jouw afvalzak !

Imog en MIROM lieten recent een analyse uitvoeren van de afvalzak. De resultaten waren eigenlijk wel verbluffend: in de afvalzak is er nog circa 24% aan recycleerbaar (p&k, textiel, pmd,...) materiaal aanwezig, zaken die je zo goed als gratis kwijt kan via ophaling aan huis, het recyclagepark of via straatcontainers. Maar ook is er nog heel wat eetbaar voedsel (19%) aanwezig zoals brood en ongeopende verpakkingen. Bekijken we ook nog het aandeel 'onvermijdelijk' groente- en fruitafval (bv schillen, pitten, koffiedik, thee ...), dan kan je nog makkelijk tot 30% besparen op de afvalzak. 
Redenen genoeg om dat materiaal eruit te halen en zo geld te besparen!


Ontdek de acties in jouw gemeente

Wat hebben jullie engagementen al opgeleverd?

164

Aantal acties

19

Aantal deelnames

1088

Aantal restafvalzakken

Wat kan jij doen?

Ook je steentje bijdragen?

Als gezin, vereniging, school of wijkcomité kan je heel wat zaken doen om bij te dragen tot het verkleinen van de restafvalzak. Ontdek hoe jij het verschil kan maken.

Laat je inspireren

Wat hoort waar thuis?

Twijfel je over wat je met je recycleerbaar afval moet doen? Je bent zeker niet de enige! Gelukkig kan je onze handige tips raadplegen. Zo belandt je afval altijd op de juiste plaats.

Ontdek onze tips