Home / Infotheek /

Hoeveel levens heeft een blad papier?

Hoeveel levens heeft een blad papier?

Nieuw papier maken

Naaldbomen hebben sterke lange houtvezels, ideaal voor de productie van papier. Het hout dat hiervoor wordt gebruikt is afkomstig van bosuitdunningen, kromme takken en restproducten van houtzagerijen. Hout afkomstig van tropische houtsoorten is ongeschikt voor de papierindustrie. De sterkte van een blad papier wordt bepaald door de lengte van de vezels. Bij iedere bewerking van het papier verkort die vezel. Theoretisch kan je stellen dat 1 papiervezel ongeveer 7 leventjes heeft. Daarna is het zodanig verkort dat het eigenlijk tot stof werd gereduceerd. Dat is de reden waarom er bij de recyclage van papier toch steeds een hoeveelheid nieuwe vezels dient te worden toegevoegd.


Papier recycleren

In de papierfabrieken wordt het papier in een pulper gemengd met water. De concentratie kan variĆ«ren van 5 tot 15% vezels per liter water. Stel je een grote mixer voor waar alle vezels van verschillende nieuwe en oude grondstoffen worden losgeweekt, gemengd en gemalen tot een homogene brei. Deze suspensie wordt daarna ontdaan van alle vuildeeltjes: nietjes, vernis en eventuele lijmen en inkten worden verwijderd.  

De verdunde vezelsuspensie wordt gelijkmatig verdeeld op een speciaal zeefdoek met fijne mazen. Na een eerste ontwatering wordt een eerste blad gevormd. Naarmate het papier tussen de persen gedrukt wordt en geleidelijk van een nieuwe hoeveelheid water wordt ontdaan, zullen de vezels zich vaster aan elkaar hechten en zo een sterke vezelverbinding vormen. Het doorlopende papierblad wordt van de ene cilinder naar de andere gebracht tot het vochtgehalte ongeveer 6% heeft bereikt. Afhankelijk van de papiersoort ondergaat het daarna verschillende afwerkingen.   Het afvalwater dat vrijkomt wordt grondig gezuiverd. Het slib en inkt uit de waterzuivering wordt gebruikt als brandstof voor de bio-massacentrale. Die levert stoom en energie en zorgt dus voor een besparing op kostbare grondstoffen.

Beluister de podcast : kan je van papier terug een boom maken ?
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Zo zorg je voor een lichtere brievenbus

Zo zorg je voor een lichtere brievenbus

Papier / Voorkomen

Streekkrantjes, rekeningen, reclamefolders... Hoog tijd om je brievenbus wat ademruimte te geven!

Lees meer
Blog: Wat zijn de sorteerregels voor papier en karton?

Wat zijn de sorteerregels voor papier en karton?

Sorteren / Recycleren / Papier

Die vettige pizzadoos van vrijdagavond? Of dat verfrommelde tijdschrift op de keukentafel?

Lees meer