Home / Infotheek /

Schuimschaaltjes en chipszakjes: ook PMD

Schuimschaaltjes en chipszakjes: ook PMD

Veel vlees, kip en vis worden verkocht in een schaaltje dat eruitziet als schuim. Ook chipszakjes lijken geen echt metaal. Hoe sorteer je ze dan?

De schuimschaaltjes waarin vlees, kip en vis verpakt worden, bestaan uit een kunststof, genaamd XPS-kunststofschuim. Die XPS-schaaltjes mogen wel degelijk in de PMD-zak. 

Opgelet! Piepschuim dat je vindt rond elektro en dat bestaat uit samengeperste bolletjes (isomo of EPS), hoort niet thuis in de blauwe zak, maar breng je gratis naar het recyclagepark.

Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op ‘verdampt’ is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Chipszakken mag je dus sorteren in de PMD-zak.

Je afval ontleed: maak komaf met deze 4 alledaagse sorteertwijfels

Afval juist sorteren kan verwarrend zijn met al die opties. Met deze voorbeelden willen we je dan ook helpen om enkele typische afvalcombinaties juist te sorteren.

Ontleed je afval hier

Zo sorteer je textiel

Die trui die je al lang niet meer draagt? Of dat kleurrijke beddengoed waar je kinderen te oud voor geworden zijn? Tijd om het een tweede leven te geven! 

Dit zijn de sorteerregels voor textiel
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Geen brol in de glasbol

Geen brol in de glasbol

Sorteren / Glas

Glasbollen lusten alleen glazen flessen en bokalen. Deze sorteerwijzer helpt je op weg.

Lees meer
Blog: Glashelder gerecycleerd

Glashelder gerecycleerd

Recycleren / Glas

Het recycleren van glazen flessen en bokalen kan eindeloos doorgaan, op voorwaarde dat we wit en gekleurd glas gescheiden houden.

Lees meer