Home / Infotheek /

Voedselverlies in kaart

Voedselverlies in kaart

In 2018 startte het Departement Omgeving met een grootschalig onderzoek naar voedselverlies bij Vlaamse huishoudens. Wetenschappers ondervroegen gezinnen en lieten hen ook een dagboek bijhouden. Dat leverde een schat aan boeiende info op.


In een notendop:

  • Een Vlaams huishouden verspilt gemiddeld 1,7 kg voedsel per week
  • Op jaarbasis komt dat op 88 kg per huishouden of 37 kg per persoon. 
  • De kostprijs van voedselverlies komt per huishouden op 369 euro per jaar.
  • De klimaatuitstoot van voedselverlies komt per gezin op 140 kg CO2 per jaar. 
  • Huishoudens zijn verantwoordelijk voor 23% van alle voedselverliezen in de keten (naast horeca, verwerkende industrie, etc.)
Wat we vaakst weggooien zie je op de taartdiagram

Wat zijn de belangrijkste redenen voor voedselverlies? 

  • 57% niet op tijd gebruikt
  • 30% te veel bereid, opgeschept of geschonken
  • 13% andere

Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

Bereken snel hoe belastend jouw levensstijl is voor het milieu en leer welke simpele zaken je onmiddellijk kan doen om je ecologische voetafdruk kleiner te maken.

Bereken jouw ecologische voetafdruk
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoe richt je je koelkast correct in?

Hoe richt je je koelkast correct in?

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.

Lees meer
Blog: 5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.

Lees meer