Home / Infotheek /

Hoe richt je je koelkast correct in?

Hoe richt je je koelkast correct in?

Onze koelkast is ongetwijfeld de handigste (en voor velen misschien zelfs de enige) bewaartechniek voor ons voedsel. Maar we vinden ons eten koel houden soms zo vanzelfsprekend, dat we weinig letten op hoe we onze producten nog beter kunnen bewaren. Dankzij deze tips kan je nog langer genieten van je gekoelde inkopen.

Zorg dat je in een oogopslag ziet wat je nog in huis hebt

Zet vooral de producten die eerst op moeten goed zichtbaar vooraan. Nieuw gekochte producten zet je er achter. Voorzie ook een schap voor restjes en gebruik daarvoor doorzichtige potjes. Zo kan je altijd de inhoud zien en is het risico dat je iets lekkers uit het oog verliest veel kleiner. 

Vergeet het niet proper te houden

Maak je koelkast minimum 1 keer per maand schoon. Zo krijgen schimmels die zich op lagere temperatuur ontwikkelen geen kans en word je eraan herinnerd wat er nog in je koelkast staat dat je misschien vergeten was.

Parkeer in de juiste zone

Naast het feit dat je je laatst aangeschafte inkopen het best achter je oudere voedsel zet, loont het ook om te letten op de zones waarin je je producten bewaart.

1. De gematigde zone (6-7 °C)

Dit zijn de minder koele deur en de bovenste schap van je koelkast.

Wat bewaar je hier best in?

  • Geopende melk- en zuivelproducten
  • Eieren
  • Boter
  • Confituur
  • Drankflessen

2. De koele zone (3-4 °C) 

Bij de meeste toestellen is dit het middelste gedeelte van je koelkast.

Wat bewaar je hier best in?

  • Kant-en-klare slaatjes
  • Charcuterie
  • Gekookt en gebraden vlees
  • Bereide gerechten
  • Huisgemaakte sauzen
  • Roomgebak

Onze nummer 1 tip!

Door je vlees in de koudste zone (0-2 °C) te bewaren, kan je de bewaartijd van 3 naar bijna 20 dagen verlengen. Best de moeite dus.

3. De koudste zone (0-2 °C)

Net boven de groentelade, aan de achterkant van het schap, is het het koudst.

Wat bewaar je hier best in?

  • Producten die snel bederven
  • Rauwe en gekookte vis
  • Rauw vlees en gehakt

4. De groentelade (4-6 °C)

Dit is de bak onderaan je frigo.

Wat bewaar je hier best in?

Alle groenten en fruit die in de koelkast bewaard mogen worden.

Hoe lang kan je je inkopen in de koelkast bewaren?

Of je nu verse vis koopt of wortels uit je moestuin in de koelkast steekt: alles heeft zijn houdbaarheidsdatum.

Laat zien hoe lang

Dit is hoe je voedsel veilig bewaart zonder koelkast of diepvriezer

Ken jij bewaartechnieken waar geen elektriciteit aan te pas komt?

Ga naar de bewaartechnieken
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: 5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.

Lees meer
Blog: Zo kan je brood langer bewaren

Zo kan je brood langer bewaren

voedselverspilling / Voorkomen

Is jouw brood binnen de kortste keren hard, droog of zelfs beschimmeld? Jammer, want het is zonde om brood weg te gooien. Gelukkig zijn er enkele trucjes om brood langer te bewaren.

Lees meer