Home / Infotheek /

Dit is hoe je voedsel veilig bewaart zonder koelkast of diepvriezer

Dit is hoe je voedsel veilig bewaart zonder koelkast of diepvriezer

Tegenwoordig zijn de meeste koelkasten en diepvriezers behoorlijk energiezuinig. Maar koelen vraagt elektriciteit, tot wanneer het product uiteindelijk wordt gegeten. Er zijn natuurlijk nog andere bewaartechnieken, die de laatste jaren minder worden toegepast, maar die geen elektriciteit vergen. Hier zijn verschillende bewaarideeën die ervoor kunnen zorgen dat je je koelkast en diepvriezer minder gebruikt!

Wecken

Wecken, of inmaken, is fruit volledig afsluiten van lucht. Dat doe je door een propere weckpot eerst te vullen met fruit en dan het afgesloten potje te verhitten in een weckketel met bijna kokend water. Daardoor ontsnapt de lucht uit de pot zodat er een vacuüm ontstaat.

Sap maken

Fruit langer bewaren? Dat kan door er sap van te maken, het nadien te verhitten en uiteindelijk in goed afgesloten flessen te gieten.

Op alcohol bewaren (enkel voor volwassenen)

Fruit langer bewaren en er nog een tikkeltje extra aan toevoegen? Bewaar het simpel en snel op alcohol door een pot voor de helft te vullen met fruit en er een kwart suikerstroop aan toe te voegen. Vul de rest van de pot vervolgens aan met sterke drank zoals whisky of rum. Wacht minstens tien dagen voor je je opgewaardeerde fruit opeet.

Confituur of gelei

Dit is een klassieke bewaartechniek voor iedereen die fruitbomen in de tuin heeft staan. Confituur of gelei maak je door fruit en suiker te mengen en aan de kook te brengen. Wanneer het fruit gaar is, zeef je het eventueel, doe je alles in potten en sluit je het goed af. Je kan zelfgemaakte confituur of gelei gemakkelijk een jaar bijhouden als je het op een koele plaats bewaart.

Opleggen

Groente opleggen kan je doen met zout of azijn. Door diffusie dringt het de groente binnen en vervangt het daar het vocht. Zo ontstaat een afgesloten omgeving waarin afbraakorganismen niet kunnen gedijen en kan je je opgelegde groenten tot een jaar bewaren.

Drogen

Deze bewaartechniek lukt slechts met enkele groenten zoals boon, ui, look, paprika en tomaat. Als je de techniek goed toepast, kan je je gedroogde voedsel tot enkele jaren bewaren.

Kelderbewaring

Aardappelen, peren en appelen kan je gewoon in de kelder bewaren, net als kolen die je omgekeerd (met wortel omhoog) in een koude ruimte laat. Op die manier blijven die groenten meerdere maanden goed. 

In de moestuin laten staan

Veel groenten mag je, zelfs bij matige vorst, gewoon op het veld laten staan. Denk dan aan winterwortel, prei, schorseneer, peterselie, winterkolen en spruitjes. Zo kan je dagelijks verse groenten gebruiken zonder je zorgen te maken over hoe je ze moet bewaren.

Wat betekenen de veelgebruikte termen op verpakkingen van voedingsproducten?

Is 'koel bewaren' hetzelfde als 'in de koelkast bewaren'? 

Dit is wat ze betekenen

Hoelang kan je je inkopen in de koelkast bewaren?

Of je nu verse vis koopt of wortels uit je moestuin in de koelkast steekt: alles heeft zijn houdbaarheidsdatum.

Hoelang dan?
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoe richt je je koelkast correct in?

Hoe richt je je koelkast correct in?

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.

Lees meer
Blog: 5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.

Lees meer