Home / Infotheek /

Hoelang kan je je inkopen in de koelkast bewaren?

Hoelang kan je je inkopen in de koelkast bewaren?

Moet je olijven uit een potje binnen de week opeten? En kan je gerookt vlees een maand bijhouden? Of je nu verse vis koopt of wortels uit je moestuin in de koelkast steekt: alles heeft zijn houdbaarheidsdatum. En omdat we je willen helpen bij het gezond houden van je frigo en je maag, hebben we de meest voorkomende inkopen gebundeld met hun houdbaarheidsdatum (in een temperatuur tussen 4 en 7 °C). Van barbecuevlees dat je niet mag bewaren tot een flesje ketchup dat je tot 9 maanden mag gebruiken, dit zijn onze bewaaradviezen.

Dit mag je absoluut niet bewaren

Restjes barbecuevlees die al gebakken zijn, eet je best binnen de 2 uur op.

Minder dan 24 uur te bewaren

Flesvoeding voor je baby mag je maximaal 8 uur in de koelkast laten voor gebruik.

1 dag te bewaren

  • Zelfgemaakte fruit- en groentepapjes voor je baby 
  • Hamburgers
  • Filet américain en ander rauw gehakt
  • Magere vis: kabeljauw, schol, tonijn
  • Vette vis: zalm, makreel
  • Zoute haring
  • Garnalen
  • (Gekookte) mosselen
  • Gesneden groenten
  • Gebak met slagroom
  • Huzarensalade en eiersalade

2 dagen te bewaren

  • Vlees: rauw varkens- en rundvlees, rauwe kip, fricandeau, rosbief
  • Gebakken of gerookte vis en kibbeling
  • Bladgroenten: sla, andijvie, spinazie
  • Restjes van warme maaltijden
  • Kant-en-klaarmaaltijden
  • Bereide soep 

3 dagen te bewaren

  • Moedermelk 
  • Groenten: sla, erwten, bonen, wortelen, broccoli 
  • Fruit: bessen, aardbeien
  • Gebak zonder slagroom en appelgebak
  • Plakken kaas en geraspte kaas
  • (Chocolade)melk 
  • Slagroom
  • Gebakken en gebraden vlees
  • Vruchtensap en frisdrank met vruchtensap

4 dagen te bewaren

  • Vlees: ham, kipfilet, boterhamworst, gekookte worst, gebraden gehakt, leverworst, casselerrib
  • Zuivel: zachte kaas zoals brie en camembert, (drink)yoghurt, kwark, karnemelk
  • Sperziebonen

5 dagen te bewaren

  • Champignons
  • Rijpe pruimen en perziken 

1 week te bewaren

  • Druiven en vruchten uit blik of glazen pot als je ze bewaart in een afgesloten potje
  • Groenten: asperge, kool, spruitjes, paprika, komkommer, tomaat, witloof, bloemkool, aubergine, courgette
  • Boter
  • Jonge kaas en smeerkaas
  • Ongepeld gekookt ei
  • Gezouten vleeswaren, cervelaatworst, spek, rookvlees

2 weken te bewaren

  • Oude kaas
  • Sinaasappel
  • Prei

1 maand te bewaren

  • Olijven, augurken, zilveruien
  • Rauwe eieren
  • Margarine
  • Fruit: appel, peer

3 maanden te bewaren

Sauzen op ei- of zuivelbasis kan je tot 3 maanden in de koelkast bewaren. Denk dan aan mayonaise, cocktailsaus, knoflooksaus en frietsaus. Zelfgemaakte sauzen op ei- of zuivelbasis kan je maximaal een week gekoeld bewaren.

9 maanden te bewaren

Sauzen die niet op ei- of zuivelbasis zijn, kan je tot 9 maanden gekoeld bewaren. Tomatenketchup, currysaus en barbecuesaus zijn enkele voorbeelden. Als je zulke sauzen zelf maakt, kan je ze vaak tot 2 weken in je koelkast bewaren.

En wat als ik mijn inkopen wil invriezen?

Dat kan natuurlijk ook (bij de meeste voeding)! 

Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoe richt je je koelkast correct in?

Hoe richt je je koelkast correct in?

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.

Lees meer
Blog: 5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.

Lees meer