Home / Infotheek /

Wat is de afvalhiërarchie?

Wat is de afvalhiërarchie?

Wist je dat iedereen ongeveer 2 kg afval per dag produceert? Dat is voor een Vlaming bijna 15 kg meer afval dan 10 jaar geleden. De stijgende welvaart en de consumptiemaatschappij doen onze afvalberg groeien. Hoog tijd dus dat we bewust leren omgaan met ons afval en ons consumptiegedrag in vraag stellen. Weten uit welke 5 fases de afvalhiërarchie bestaat is dan ook belangrijk.

1. Afvalpreventie

Wat er niet is, moet ook niet weg. Het is veel gemakkelijker, goedkoper en milieuvriendelijker om afval te voorkomen dan het te moeten verwerken of in te zamelen. Een bijzondere vorm van hergebruik is composteren. Wanneer je zelf GFT (groente-, fruit- en tuinafval) in eigen tuin gaat composteren, maak je de kringloop thuis rond.

2. Hergebruik

Indien het afval onvermijdelijk is, verlengt hergebruik de levenscyclus van een product of verpakking. Zo wordt het minder snel afval. Wil je je oude spullen kwijt? Dan wil iemand anders ze misschien wel hergebruiken.

3. Recycleren

Bij recyclage wordt de grondstof van afvalproducten hergebruikt zodat er iets nieuws van kan gemaakt worden, denk dan maar aan papierrecyclage.

4. Verbranden

Afvalverbranding komt in aanmerking als bovenstaande stappen niet haalbaar zijn. Gelukkig kent het verbranden van restafval vaak nog een nuttige toepassing. Met de warmte die vrijkomt tijdens het verbrandingsproces wordt elektriciteit gemaakt. Bij afvalintercommunale Imog bijvoorbeeld, is dat goed om jaarlijks ongeveer 30.000 mensen van elektriciteit te voorzien.

5. Storten

Deze manier van afvalverwerking is volledig te vermijden en mag dus slechts toegepast worden als alle voorgaande stappen niet mogelijk zijn. Bovendien wordt het stortproces onderworpen aan een streng toezicht en strikte voorwaarden. 

Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

voedselverspilling / Cijfers / Voorkomen

Bereken snel hoe belastend jouw levensstijl is voor het milieu en leer welke simpele zaken je onmiddellijk kan doen om je ecologische voetafdruk kleiner te maken.

Lees meer
Blog: Zo creëer je minder afval op school en op het werk

Zo creëer je minder afval op school en op het werk

Voorkomen

Om ook tijdens de werk- en schooldag bewust bezig te zijn met het milieu, kan je erop letten om zo min mogelijk afval te veroorzaken.

Lees meer