Home / Infotheek /

Wist je dat je dit kon doen met oud textiel?

Wist je dat je dit kon doen met oud textiel?

Kleren zijn niet enkel om aan je lijf te hangen. In plaats van ze weg te doen, kan je ze een tweede leven geven in eigen huis!

Dit kan je maken van je oude kleren

  • Maak zelf stoffen zakdoeken van oude kledij. Niet enkel is het milieuvriendelijker dan papieren versies, maar laat ons eerlijk zijn: hoe leuk is het om die print van je ene favoriete T-shirt te kunnen behouden?
  • Ben je handig met naald en draad? Maak dan zelf je verkleedkledij voor een themafeestje of Halloween. Je haalt er niet enkel voldoening uit, maar zal ongetwijfeld complimenten krijgen van minder creatieve 'geesten'.
  • Geef je binnenkort een tuinfeestje? Maak een originele vintage vlaggenlijn met oude kledij of stofjes. Hoe leuker de prints, hoe beter!
  • Stofjes waar je geen fan van bent, kan je verknippen tot vodden.
  • Een ouderwets lapjesdeken maken is terug hip.
  • Voor die ouders, tantes of opa's die vlot zijn met de naaimachine en het liefst originele cadeaus geven: maak stoffen knuffels of 'sokdieren' voor je oogappels.
  • Verras je gezinsleden of huisgenoten met wasbare servetten gemaakt van hun afgedankte kledij.

Meer tips over kledij

  • Kuis je kleerkast jaarlijks uit en breng kledij die je niet meer draagt naar een inzamelpunt. In plaats van je spullen stof te laten verzamelen, kan je er nog iemand anders plezier mee doen.
  • In plaats dat jij en je vrienden, familie of kennissen allemaal hun kledij naar een inzamelpunt brengen, kan je ook het concept 'keep it in the family' toepassen: organiseer een kledingruilmarktje met een klein groepje familieleden of vrienden of plan een heus buurtevenement! 
  • Vermijd het kopen van nieuwe kleren, maar snuister eens in tweedehandswinkels of op vintage websites: unieke aanwinsten verzekerd.

Welke spullen kan je naar De Kringloopwinkel brengen?

Net je zolder of kelder opgeruimd? Geef je oude, maar nog herbruikbare spullen een tweede leven bij de Kringloopwinkel.

Dit zijn de spullen die je naar De Kringloopwinkel kan brengen
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoe je als ouder voor 1.400 kg afval minder kan zorgen

Hoe je als ouder voor 1.400 kg afval minder kan zorgen

Textiel / Cijfers / Voorkomen

Elk kind kost een huis, hoor je wel eens zeggen. Maar wist je ook dat de gemiddelde baby voor 1.400 kg aan afval zorgt? Voorkom het door voor herbruikbare luiers te kiezen!

Lees meer
Blog: Zo sorteer je textiel

Zo sorteer je textiel

Textiel / Tweedehands / Sorteren

Die trui die je al lang niet meer draagt? Of dat kleurrijke beddengoed waar je kinderen te oud voor geworden zijn? Tijd om het een tweede leven te geven!

Lees meer