Home / Infotheek /

Zo bied je papier en karton correct aan

Zo bied je papier en karton correct aan

Let jij er al op dat je je dozen met papier en karton niet te zwaar maakt voor de ophaler? En haal je folders wel uit hun plastic verpakking? Hier zijn enkele aandachtspunten om de ophaling van je papier en karton vlot te laten verlopen. Want om goed te sorteren dien je je afval ook goed aan te bieden.

  • Vermijd waaivuil. Als er na een storm overal papier en karton op straat ligt, komt dat omdat stukken karton niet fatsoenlijk waren samengebonden of papier los in een open doos zat. Bind papier en karton dat niet stevig in een doos zit dan ook samen met natuurtouw. Gebruik geen ijzerdraad, plakband of plastic koord.
  • Vermijd zware dozen. Als jij moeite hebt met ze op te tillen, zal je ophaler dat ook hebben. Een overvolle doos scheurt ook makkelijker.
  • Haal kranten, tijdschriften en folders uit hun plastic verpakking. Ook plastic ringetjes en covers dien je te verwijderen. Nietjes mag je in het papier laten. Die worden eruit gefilterd tijdens het recyclageproces.
  • Let op de veiligheid van jezelf, de ophaler en je omgeving. Haal batterijen uit wenskaarten voor je ze bij het papier en karton steekt. Die kunnen namelijk brand veroorzaken.

Wat zijn de sorteerregels voor papier en karton?

Die vettige pizzadoos van vrijdagavond? Of dat verfrommelde tijdschrift op de keukentafel?

Dit zijn de regels

Je afval ontleed: maak komaf met deze 4 alledaagse sorteertwijfels

Afval juist sorteren kan verwarrend zijn. Met deze voorbeelden willen we je dan ook helpen om enkele typische afvalcombinaties juist te sorteren.!

Ga naar de sorteertwijfels
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoeveel levens heeft een blad papier?

Hoeveel levens heeft een blad papier?

Recycleren / Papier / Sorteren

Van cursusblok tot toiletrolletje, papier kan vele vormen aannemen.

Lees meer
Blog: Zo zorg je voor een lichtere brievenbus

Zo zorg je voor een lichtere brievenbus

Papier / Voorkomen

Streekkrantjes, rekeningen, reclamefolders... Hoog tijd om je brievenbus wat ademruimte te geven!

Lees meer