Zo hou je je compostvat gezond
Thuiscomposteren heeft veel voordelen. Het spaart je ritjes naar het containerpark uit en, in tegenstelling tot slechts tuinafval in het containerpark kwijt te kunnen, mag je thuis ook voedselresten aan je compost toevoegen. En dat verkleint dan weer je restafvalzak!
Als je een grote tuin hebt kan je voor een composthoop kiezen, maar een compostvat is een compacte oplossing voor wie minder plaats heeft. Waar moet zo'n vat precies staan? En moet je het soms legen of schoonmaken? Dit is de ultieme handleiding voor het houden van een compostvat.
1. Zet je vat op een onverharde, goed bereikbare plek
Bij voorkeur staat je vat in een halfschaduw-omgeving, niet ver van je keukendeur vandaan. Zorg ervoor dat de volledige bodemplaat op enkele tegels kan rusten. De bodemplaat van een compostvat is namelijk van gaatjes voorzien. Zo kunnen lucht- en bodemorganismen in het vat dringen, en kan het eventuele overtollige vocht wegsijpelen.
2. Leg onderaan het vat een laag structuurrijk materiaal
Dat kunnen houtsnippers of takjes zijn. Zorg ervoor dat je 10 tot 15 centimeter bodembedekking hebt.
3. Vullen maar!
Nu is je vat klaar om te vullen met composteerbaar materiaal. Zorg voor zoveel mogelijk afwisseling van bruin materiaal (zoals dorre bladeren, dennennaalden, stro of houtsnippers) en groen materiaal (composteerbaar keukenafval of vers gemaaid gras).
4. Bevorder wekelijks de luchtcirculatie van je vat
Dat doe je met een beluchtingsstok of compostpook (die je kan aanschaffen in de meeste tuinwinkels). Trek met de stok of pook geregeld luchtkokers in het composterende materiaal om de luchtcirculatie op gang te houden. Op die manier versnel je het afbraakproces en kan je het vat dag na dag bijvullen.
5. Is je vat vol of heb je het al een jaar niet geleegd?
Til de romp van je vat dan op en schep met een riek laag per laag weg. Laat het nog niet verteerde compostmateriaal even naast je vat liggen. Het al gecomposteerde materiaal of de onderste bruine laag haal je ook uit het vat en kan je gebruiken voor je tuin.
6. Wat met het nog niet verteerde materiaal?
Als je compostvat volledig leeg is, reinig je de bodemplaat door de gaatjes en de groef vrij te maken. Herschik eventueel de ondersteunende stenen en vul de bodem van je vat met niet structuurmateriaal zoals houtsnippers of takjes. Vervolgens kan je het nog niet verteerde materiaal dat je eerder uit je vat haalde, er terug in leggen.
7 tips voor thuiscomposteren
Thuiscomposteren: dat is toch gewoon je aardappelschillen in een bak met wormen smijten? Ja en nee.
Laat die tips zien!Gerelateerde artikels
Composteren in 1, 2, 3
Composteren
Hoe start ik met composteren?
Dit kan je doen met compost
Composteren
Waar kan je compost allemaal voor gebruiken?