7 tips voor thuiscomposteren
Thuiscomposteren: dat is toch gewoon je aardappelschillen in een bak met wormen smijten? Ja en nee. Composteren mag dan simpel lijken, er zijn best wat zaken waar je op moet letten. Om het composteren in je tuin zo vlot mogelijk te laten verlopen, zetten wij de belangrijkste tips voor jou op een rijtje.
1. Start in het voorjaar
Je compostvat opstarten kan ook in de zomer of op een zonnige herfstdag, maar vermijd om dat te doen bij vriesweer of hevige regen. Het composteringsproces zal dan moeilijk op gang komen.
2. Gebruik zo veel mogelijk vers materiaal
Keuken- en tuinafval gooi je best zo vers mogelijk op je composthoop of in je compostvat. Meng het met het reeds aanwezige materiaal om uitdrogen te vermijden.
3. Voeg geen te grof materiaal toe
Om de afbraakorganismen voldoende toegang te geven tot het afval mag je compostmateriaal niet te grof zijn. Daarom knip je stengels en twijgjes van bloemen, planten of bomen best in korte stukjes. Takken worden beter met een hakselaar verkleind.
4. Vergeet niet te mengen
De micro-organismen (bacteriën en schimmels) en kleine diertjes (wormen) die voor de afbraak zorgen, hebben voedsel, water en lucht nodig. Goed composteren betekent dan ook dat je je compost moet mengen. Droog en stug afval, zoals stro en kleine takjes, meng je best met water- en voedselrijk materiaal zoals gemaaid gras en keukenafval.
Het droge afval zorgt dan voor de luchtcirculatie en het natte afval voor het water en het voedsel. Zo kunnen de bacteriën en schimmels het best hun gang gaan. Heb je enkel nat keukenafval en gras? Voeg dan houtsnippers toe bij het opzetten van je composthoop. Snippers kan je verkrijgen op het containerpark van je gemeente of in je tuincentrum.
5. Let op voor grote hoeveelheden materiaal
Voeg nooit te grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal in één keer toe. Gras of bladeren kan je gerust in je tuin uitstrooien tussen struiken en bomen. Die vormen immers een ideale deklaag die de groei van onkruid tegenhoudt.
6. Hou je compost in het oog
Tijdens het afbraakproces stijgt de temperatuur in de compost en gaan de afbraakorganismen sneller werken. Bij temperaturen boven 50°C kunnen die organismen zelfs onkruidzaden en ziektekiemen vernietigen. De compost wordt zo als het ware gepasteuriseerd. Door de stijging van de temperatuur verdampt ook al het overtollige vocht. Let er dus op dat je compost niet te nat wordt en hierdoor aan temperatuur verliest. Nat materiaal toevoegen in je compostvat is dan ook uit den boze!
7. Belucht je compost wekelijks
Het composteringsproces wordt bevorderd door de compost te beluchten. Als je met een composthoop of met een compostbak werkt, moet je de compost geregeld omzetten. Bij een composthoop doe je dat met een riek. In een compostvat kan je met een beluchtingsstok of compostpook werken.
Wat zijn de voordelen van compost voor je tuin?
Je sier- of groentetuin aansterken en intussen je restafvalzak verkleinen? Composteer je groente- en fruitafval en gebruik je zelfgemaakte compost voor je tuin.
Ga naar de voordelenZo kan je je tuinafval beperken
Hoe krijg je je tuin afvalarm wanneer dode bladeren van de bomen vallen en onkruid zich een weg probeert te banen?
Zo beperk je je tuinafvalGerelateerde artikels
Composteren in 1, 2, 3
Composteren
Hoe start ik met composteren?
Dit kan je doen met compost
Composteren
Waar kan je compost allemaal voor gebruiken?