Zo kan je je tuinafval beperken
Een afvalarme tuin betekent minder werk en meer tijd om buiten te genieten. Maar hoe krijg je je tuin afvalarm wanneer dode bladeren van de bomen vallen en onkruid zich een weg probeert te banen? Hier zijn enkele eenvoudige tips waardoor je je tuinafval sterk kan beperken of zelfs helemaal kan wegwerken.
Wees spaarzaam met meststoffen
Hoe sneller je planten groeien, hoe meer werk je hebt en hoe meer tuinafval je zal moeten wegwerken. Een slim alternatief voor meststoffen zijn bodemverbeteraars met humus: ze maken de bodem gezonder zonder te veel voedingsstoffen aan te brengen.
Ga voor minder gazon
Het maaien van een gazon is een snel terugkerende en soms vervelende klus. Door delen van je gazon om te vormen tot een border met heesters of een bloemenperk, bespaar je jezelf werk. Kies voor planten die de bodem goed bedekken. Zo krijgt het onkruid geen kans en hoef je het niet om de haverklap te wieden.
Zo'n bloemenperk zorgt trouwens voor wat kleur en trekken beien en vlinders aan. Een upgrade voor je tuin dus!
Bescherm je bodem met mulching
Mulchen is een techniek waarbij je de bodem beschermt door er een laagje materiaal (schors, houtsnippers, compost of grasmaaisel) op te leggen. Daarmee houd je onkruid tegen. Met compost en grasmaaisel stimuleer je trouwens het bodemleven.
Een bijzondere vorm van mulching is het gebruik van een mulchinggrasmaaier. Zo’n grasmaaier versnippert onmiddellijk het gemaaide gras, zodat het tussen de grasplantjes op de bodem terechtkomt. Een groot voordeel is dat het maaien minder werk vraagt en je verlost bent van het maaisel, maar je moet wel regelmatiger maaien.
Laat dode bladeren gerust liggen
De bladeren en andere resten van planten die doorheen het jaar op de grond vallen, hoef je niet op te ruimen. In de zomer vertragen ze het uitdrogen van de bodem en de ontwikkeling van onkruid. En ‘s winters beschermen ze de planten(wortels) tegen vorst, ijzige wind en striemende regen. Laten liggen dus!
Geef onkruid geen kans
Als je je bodem voorbereidt om te planten, verwijder je best alle onkruidwortels. Breng na de aanplanting een bodembedekking aan van houtsnippers, herfstbladeren of een dun laagje gazonmaaisel (max. 3 cm) om het kiemen van de onkruidzaden af te remmen. Verwijder tijdig de onkruidplantjes die zich toch nog ontwikkelen.
Gebruik je hout
Bomen, struiken en vaste planten leiden onvermijdelijk tot takken en stengels die gesnoeid moeten worden. Een deel kan je na versnipperen (met schaar of hakselaar) kwijt op de composthoop. Houtsnippers kan je ook gebruiken als mulchingmateriaal. Stevige takken kan je dan weer gebruiken in de moestuin of je kinderen kunnen er een kamp mee bouwen.
Met wat overblijft kan je een houtwal, een natuurlijke scheiding, maken door alle takken, stengels en snippers tussen twee stroken omheining te stapelen. Al snel zullen vogels, insecten of egels er een schuilplaats in vinden.
Vergeet niet te composteren
Heb je toch tuinafval? Breng onverteerde bladeren en stengels via je compostvat terug in de kringloop!
Wat kan je composteren?
Onkruid, kattenbakvulling, aardappelschillen... Niet alles mag je zomaar op je composthoop gooien.
Toon me het overzicht!7 tips voor thuiscomposteren
Thuiscomposteren: dat is toch gewoon je aardappelschillen in een bak met wormen smijten? Ja en nee.
Laat die tips zien!Gerelateerde artikels
Composteren in 1, 2, 3
Composteren
Hoe start ik met composteren?
Dit kan je doen met compost
Composteren
Waar kan je compost allemaal voor gebruiken?