Home / Infotheek /

Geen idee wat te doen met al het fruit van je citrusboompje? Maak snel en makkelijk je signature icetea

Geen idee wat te doen met al het fruit van je citrusboompje? Maak snel en makkelijk je signature icetea

Een fruitboom in je tuin hebben is fijn, maar een citrusboompje lijkt soms te veel van het goede. Want wat doe je toch met al die citroenen of limoenen? In plaats van ze in je compostvat te moeten gooien, kan je er beter wat lekkers mee doen én intussen plastic flessen frisdrank negeren. Hou je van zuur en zoet? Dan is een limonade je ding. Maar als je je zomerdrankjes liever verfrissend en suikerarm houdt, kies je beter voor een zelfgemaakte icetea. Duurzaam, gezond, lekker en afvalarm: hier is je nieuwe favoriete drankje.

De basis voor elke icetea (voor 4 volle glazen)

  • Kook 1 liter water.
  • Voeg 3 zakjes thee naar keuze toe en laat (niet te lang om bitterheid te voorkomen) trekken.
  • Voeg naar eigen wens limoen- of citroensap toe aan het warme water, maar laat minimum 4 mooie schijfjes over voor de afwerking. Voor 1 liter water zullen 1 tot 2 citroenen voldoende zijn, of je kan kiezen voor 2 tot 3 limoenen. Naargelang je eigen smaak kan je voor minder of meer citrus kiezen.
  • Mag het wat zoeter? Meng een paar eetlepels honing of suiker door de nog warme thee.
  • Laat afkoelen en voeg nadien je extra fruit of kruiden naar hartenlust toe. Om het afkoelproces te versnellen kan je ijsblokjes toevoegen.

De ontelbare variaties

  • Fruit uit je tuin zoals appels, aardbeien, frambozen of blauwe bessen zien er niet enkel goed uit, maar zorgen voor een frisse toets. Ook het fruit dat je in de supermarkt kocht en snel wilt verwerken, leent zich hiervoor. Vooral perzik, watermeloen en kiwi zijn lekkere toevoegingen.
  • Met verse kruiden uit je tuin zoals munt, basilicum en lavendel kan je variëren met de smaak en look van je icetea. Ook met stukjes gember of een stokje kaneel kan je experimenteren.

De afwerking

Je icetea wat kleur geven is natuurlijk een must op een zomerse BBQ. Zorg voor ijsblokjes, een apart schijfje limoen of citroen aan de zijkant van het glas en een toefje munt als versiering. 

Vind je rietjes echt nodig? Ga dan voor de herbruikbare metalen variant of de papieren versie. De single-use-plastics zijn echt uit den boze!

Speciale ijsblokjes om de aandacht te stelen op elk tuinfeest? Die zijn gemakkelijk gemaakt. Snij je favoriete fruit (ja, ook limoen of citroen) in kleine stukjes of zorg voor mooie aparte blaadjes van je kruiden, zoals munt. Vul een schaaltje om ijsblokjes mee te maken met de stukjes fruit en kruiden. Hou ze apart of meng ze: het zijn jouw creaties! Laat alles een halve dag bevriezen in je diepvriezer en fleur er nadien je icetea mee op. Verwondering verzekerd bij iedereen die een glas zal nemen.

Een tip voor de fruitliefhebbers

Lijkt het je zonde om dat lekkere fruit in je icetea te laten trekken, maar het er niet te kunnen uithalen? Zorg voor een lange lepel of maak een fruitbrochette door je fruit op een houten stokje te spiesen. Een mooi uitziende en frisse icetea én de kans om je fruit op te eten. 

Zo reanimeer je je citroen

Een halve citrusvrucht over en geen idee wat ermee te doen? Van langer bewaren tot je haren geleidelijk aan blonderen: hier zijn enkele ideeën.

Wat kan je doen met een halve citroen?

Een allegaartje van kleine restjes groenten over? Perfect om groentechips mee te maken!

Geen grotere uitdaging voor de restjesredder dan vele kleine overschotjes. Maar als het om allemaal groentjes gaat, is dit het lekkerste dat je ermee kan doen.

Ga naar het recept
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoe richt je je koelkast correct in?

Hoe richt je je koelkast correct in?

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.

Lees meer
Blog: 5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.

Lees meer