Een allegaartje van kleine restjes groenten over? Perfect om groentechips mee te maken!
Geen grotere uitdaging voor de restjesredder dan vele kleine overschotjes. Maar als het om allemaal groentjes gaat, is dit het lekkerste dat je ermee kan doen.
Wat heb je nodig?
- Al je restjes rauwe en ongekookte groenten naar keuze, zoals (zoete) aardappel, selder, courgette, wortel, pastinaak of rode biet
- Olijfolie
- Zout, peper of je andere geliefde kruiden naar eigen smaak
Hoe ga je te werk?
- Verwarm je oven voor op 140ºC (heteluchtstand).
- Was en schil eventueel de groenten.
- Snij met een scherp mes dunne groenteplakjes van zo'n 2mm.
- Doe de schijfjes in een kom en giet er al roerend wat olijfolie over totdat alle schijfjes bedekt zijn met een dun laagje.
- Leg de plakjes los van elkaar op een bakplaat en bak alles een halfuur in de oven. Keer de chips na een kwartier om zodat ze aan alle kanten goed drogen. Sommige groenten drogen sneller uit dan andere. Hou je oven dan ook in de gaten en haal de chips die al klaar zijn er eerder uit.
- Nadat je de chips uit de oven hebt gehaald kan je ze kruiden met zout, peper of andere kruiden.
- Laat de chips afkoelen op een bord met keukenpapier tot ze koud en krokant zijn.
- Als je de chips goed afgesloten bewaart zijn ze lang houdbaar. Zijn ze toch zacht geworden? Steek ze dan opnieuw even in een op 100ºC voorverwarmde oven.
Geen groenten, maar veel kleine restjes fruit over?
Draai ze dan in een smoothie! De combinaties zijn eindeloos, maar hier zijn onze favorieten.
Een koekje van eigen overschot: recept voor zoete aardappelwafeltjes
Een restje droge aardappelpuree over en toevallig zin in iets zoets? Maak dan koekjes van je hartige overschot!
Ga naar het receptWeten waar Abraham de mosterd haalt? Bij dit recept voor peren-mosterdsaus
Enkele overrijpe peren liggen waar je iets origineels mee wilt doen? Maak er dit sausje van om bij je warme gerechten te serveren.
Ga naar het receptGerelateerde artikels
Hoe richt je je koelkast correct in?
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.
5 tips om lekkers langer en beter te bewaren
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.