Home / Infotheek /

Tips om duurzaam inkopen te doen

Tips om duurzaam inkopen te doen

Ben jij ook een impulsaankoper als het op eten aankomt? Door deze simpele trucjes toe te passen zorg je ervoor dat je minder inkopen hoeft weg te smijten. Niet alleen je manier van winkelen en koken zal duurzamer worden, maar je zal het ook merken aan je portemonnee. Wist je bijvoorbeeld dat een gemiddeld gezin elk jaar 330 euro aan voedsel in de vuilnisbak gooit?

Kijk naar wat je hebt

Check voor je een boodschappenlijstje maakt goed je koelkast, diepvriezer en kasten om dubbele aankopen te vermijden.

Plan je maaltijden

Bepaal hoeveel eten je gezin echt nodig heeft voordat je de winkel binnenstapt en wees daar realistisch in. Uit schrik om “niet genoeg te hebben voor iedereen” kopen we namelijk vaak te veel. 

De beste manier om je aan je planning te houden is door een boodschappenlijstje te maken en impulsieve aankopen te vermijden. Vraag je bij die ene promotie die je niet wilt laten liggen dan ook goed af wat je precies met die aankoop zal doen.

Spreid je aankopen

Is er een supermarktje naast je werk of de school van je kinderen? Maak daar dan gebruik van om je aankopen zoveel mogelijk te spreiden. Op die manier kan je beter inschatten wat je nodig hebt. Het laat je trouwens ook speelruimte om op de dag zelf te bepalen waar je zin in hebt.

Let op de houdbaarheidsdatum

Check altijd je etiket voor de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Want ook al ziet een product er vers uit, je komt soms voor verrassingen te staan. 

Koop vis en vlees zo vers mogelijk. Die producten hebben namelijk geen officiële houdbaarheidsdatum. Het advies is steeds om vis op de dag van aankoop en vers vlees ten laatste binnen een tweetal dagen op te eten. 

Shop slim

Probeer een logisch traject af te leggen in de winkel. Haal eerst de minst bederfbare producten zoals brood en groenten, daarna pas kaas en melk en als laatste vlees, vis en diepvriesproducten. 

Breng ook altijd een koeltas of isothermische zak mee. Diepvriesproducten en gekoelde producten, zoals yoghurt, vlees en vis, zijn het meest kwetsbaar voor bederf. 

Voor fruit en groenten kan je herbruikbare stoffen zakjes gebruiken in plaats van wegwerp plastic. Heb je nog fruitnetjes van bijvoorbeeld appelsienen? Breng die dan mee om je nieuwe fruit en groenten in te steken.

Leg zware spullen onderaan in je tas om groenten, fruit en vlees niet te beschadigen. Een gekwetst product bederft sneller.

Vermijd verpakkingen

Vlees, groenten, fruit, charcuterie, kaas en vis zitten vaak overdreven verpakt. Kies dan ook altijd voor het product dat het minste afval creëert. Het vermijden van overdreven verpakkingen kan je trouwens tot 30% op je kasticket besparen. Best de moeite dus!

Een extra tip: koop geen apart verpakte koeken. Wil je een snack meenemen naar school of naar het werk? Gebruik dan een potje om je gewenste aantal koekjes in te steken. Zo is je vieruurtje onmiddellijk meer op jouw maat.

Nog een extra tip

Wie met honger de winkel binnenstapt zal zich sneller laten verleiden tot impulsaankopen.

Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoe richt je je koelkast correct in?

Hoe richt je je koelkast correct in?

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.

Lees meer
Blog: 5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.

Lees meer