Verwerk je verse kruiden in een zelfgemaakte olie
Vind je de kruidenolie die je in delicatessenzaken koopt er ook zo verfijnd uitzien? Met verse kruiden kan je zo’n olie eigenlijk perfect zelf maken. Niet alleen voeg je zo extra smaak toe, het is ook ideaal om een overschotje verse kruiden langer te bewaren.
Enkele tips voordat je eraan begint
- Was je bokalen of flessen grondig en zorg ervoor dat ze helemaal droog zijn.
- Was en dep de verse kruiden droog met keukenpapier.
- Hoe neutraler de olie is die je gebruikt, hoe meer je de smaak van de kruiden zult proeven. Bij een neutralere olie zoals van pinda zullen je kruiden dus meer effect hebben dan bij een sterke olijfolie die een overheersende smaak heeft.
- Als je je kruidenolie op een koele en donkere plaats bewaart, kan je er maanden van genieten. Je kan ze zelfs invriezen.
De drie manieren waarop je zelf kruidenolie kan maken
Warme olie met gekneusde kruiden
De snelste manier om kruidenolie te maken: gewoon op het fornuis.
Hoe ga je te werk?
Kneus je gekozen kruiden en doe ze in de propere bokalen of flessen. Verwarm de olie intussen op een zacht vuurtje tot ongeveer 40°C. Om zeker te zijn dat je daar niet over gaat, gebruik je best een kookthermometer. Giet de olie over de kruiden en laat afkoelen. Deze techniek is ook geschikt voor chilipepers.
Geroosterde olie in de oven
Wat is er nog lekkerder dan zelfgemaakte kruidenolie? Geroosterde kruidenolie! Voor deze techniek heb je een oven nodig.
Hoe ga je te werk?
Warm de oven voor op 150°C en vul een kleine ovenschaal met de kruiden, chilipepers, look (of zelfs ui) die je wilt gebruiken. Overgiet het geheel met de olie en zet dit een halfuur in de oven. Laat de olie afkoelen en zeef de toegevoegde kruiden uit het mengsel. Giet de olie in de propere flessen of bokalen. Als je look of ui gebruikt, kan je die zelfs nog gebruiken in een pasta of om een salade op smaak te brengen. Zo heb je echt geen verspilling.
Een extra tip
Gebruik je je oven voor het roosteren van groenten, kip of vis? Zet dan ineens ook een aparte ovenschotel met look en olie in de oven. Zo krijg je heerlijke kruidenolie. Als je de look er vervolgens uit zeeft kan je die pureren en mengen in een aardappelpuree of vinaigrette. Helemaal geen verspilling dus!
Wat zijn enkele heerlijke kruidencombinaties om geroosterde olie van te maken?
- Look en chilipepers
- Rozemarijn, citroen en roze peper
- Rode ui, look en tijm
Geblancheerd en gemixt in de blender
Deze olie is waarschijnlijk de meest smaakvolle van allemaal! Je hebt er wel een blender voor nodig, en wat geduld.
Hoe ga je te werk?
Breng licht gezouten water aan de kook en blancheer de kruiden die je wilt gebruiken voor een paar minuten. Laat de kruiden uitlekken en dep ze droog. Steek de kruiden in de blender, voeg olie toe en mix alles tot een gladde massa. Filter de olie nadien door bijvoorbeeld een koffiefilter. Snel gaat dat niet, maar dankzij deze techniek behoudt de olie veel smaak.
Een extra tip
Omdat je deze zelfgemaakte kruidenolie niet zo lang kan bewaren, is het een goed idee om de gefilterde olie in te vriezen, bijvoorbeeld in ijsblokvormpjes. Zo kan je er later pastasauzen of vinaigrettes mee op smaak brengen.
Wat zijn enkele lekkere combinaties van olie met geblancheerde kruiden?
- Oregano en basilicum
- Munt met bieslook en peterselie
Dit is hoe je voedsel veilig bewaart zonder koelkast of diepvriezer
Voedsel bewaren zonder elektriciteit? Hier zijn onze tips.
Toon de tipsWat betekenen de veelgebruikte termen op verpakkingen van voedingsproducten?
Is 'koel bewaren' hetzelfde als 'in de koelkast bewaren'?
Dit is wat ze betekenenGerelateerde artikels
Hoe richt je je koelkast correct in?
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.
5 tips om lekkers langer en beter te bewaren
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.