16 voedingsproducten die jaren meegaan
Ook soms het gevoel dat je niets in huis hebt om te koken? Nochtans zijn er heel wat aankopen die je lang in je voorraadkast kan bewaren en dus niet gauw hoeft weg te gooien. Start met deze 16, gerangschikt van enkele jaren goed naar een oneindige tijd bruikbaar.
1. Thee: 1 jaar na de 'te-gebruiken-tot-datum'
Gedroogde theebladeren, los of in zakjes, kan je langer bijhouden naargelang je ze goed afschermt voor vocht. Na verloop van tijd verliezen ze wel hun smaak. Wacht dus niet te lang met een kannetje te zetten.
2. Beef jerky: 2 jaar
Beef jerky is een Amerikaanse creatie die indertijd werd uitgevonden voor lange reizen of kampeertochten. Er bestaan vele varianten van, maar alle gedroogde vleessoorten hebben met elkaar gemeen dat ze droog en zout zijn. Dat maakt hen perfect om lang bij te houden.
3. Pindakaas: 2 jaar
Een ongeopende pot pindakaas kan langer dan een paar jaar bijgehouden worden, maar na een tijd zal de olie zich afscheiden van de rest van het goedje waardoor de pindakaas kan uitdrogen en de smaak verloren kan gaan. Je eet het lekkere broodbeleg dus best binnen de 2 jaar na je aankoop op.
4. Bouillonblokjes: 2 jaar
Deze smaakmakende blokjes kan je makkelijk 2 jaar bijhouden zolang je ze goed afsluit voor lucht en vocht.
5. Fruit en groenten in blik: 2 jaar na de 'te-gebruiken-tot-datum'
Wat in blik komt, is normaalgezien goed afgesloten voor lucht, vocht en licht. Pas echter op met gedeukte blikjes of blikken waarvan de bovenkant gezwollen staat. Er zouden bacteriën in kunnen zitten.
6. Pasta: 2 jaar na de 'te-gebruiken-tot-datum'
Versgemaakte pasta wordt gemaakt met eieren en houdt slechts een beperkte tijd in je koelkast. Gedroogde pasta, gemaakt van harde tarwe, moet je niet alleen langer koken om zacht te worden, maar bewaart ook langer.
7. Sojasaus: 3 jaar
Deze Aziatische gefermenteerde saus is zo zout dat ze zonder problemen lang bewaart. Al die zakjes van je takeawaymaaltijden kan je dus gerust lang verzamelen in plaats van ze na een tijd weg te gooien.
8. Witte azijn: 5 jaar
Geopende en ongeopende gedistilleerde azijn zou strikt gezien altijd bruikbaar moeten zijn, maar na 5 jaar gaat de kwaliteit wel achteruit. Indien je het na die datum niet meer wilt gebruiken voor gerechten of sauzen, kan je er wel nog mee schoonmaken.
9. Donkere chocolade: 5 jaar
Omdat melkchocolade zuivel bevat zal ze sneller over tijd zijn dan chocolade met een hoger cacaogehalte. Warmte is echter de vijand van donkere chocolade dus als je je repen een paar jaren wilt bijhouden zal je ze moeten bewaren in een temperatuur van maximaal 18 graden Celsius. Krijgt je chocolade witte vlekjes? Dat komt door de blootstelling aan warmte, maar heeft geen negatief effect op je gezondheid.
10. Tonijn in blik: 5 jaar na de 'te-gebruiken-tot-datum'
Tonijn leent zich perfect voor verpakking in blik omdat het zo zout en stevig is zonder te vet te zijn.
11. Melkpoeder: 10 jaar
Zonder lucht of vocht blijft melkpoeder lang goed. Pas na jaren zal het zijn smaak en voedingswaarde verliezen, maar giftig zal het nooit zijn. Enkel als het poeder plakkerig wordt, is het tijd om het weg te doen.
12. Oploskoffie: 20 jaar
Het mag dan niet de meest populaire vorm zijn van koffie, de oplosvariant is gemaakt om tot 20 jaar mee te gaan in je voorraadkast en in je diepvries zelfs nog langer. Heb je zelf een koffiegrinder? Dan kan je je koffiebonen tot een half jaar bijhouden voor je ze maalt. In de koelkast blijven volledige bonen zelfs 2 jaar goed.
13. Rijst: 30 jaar
Ongekookte witte rijst waar geen zuurstof bij kan (dus in afgesloten zakjes, niet in een doosje) gaat in principe tientallen jaren mee zolang je het onder 4 graden Celsius bewaart. Waarschijnlijk is je voorraadkast warmer dan dat, dus als je je rijst om een of andere reden 30 jaar wilt bijhouden, zal je het in de koelkast moeten bewaren.
14. Honing: oneindig
Volgens sommige bronnen zou een ongeopende pot honing honderden jaren kunnen meegaan. Dat komt omdat de zoetstof veel suiker, maar geen water bevat. Zonder vocht krijgen bacteriën dan ook geen kans om zich te ontwikkelen. Hetzelfde geldt trouwens voor siroop. Is je honing na een tijd gekristalliseerd of verkleurd? Dat betekent niet dat hij slecht is, maar komt door een chemische reactie. Je honing terug lopend maken kan je doen door de geopende pot in heet water te houden.
15. Alcohol en extracten: oneindig
Pure alcohol, zonder toevoegingen, kan je oneindig bijhouden omdat bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Ook smaakextracten met een pure alcoholbasis (zoals vanille, amandel en pepermunt) gaan heel lang mee.
16. Natuurlijk zout: oneindig
Keukenzout gebruik je best binnen de 5 jaar omdat toegevoegde bewaarmiddelen de kwaliteit daarna kunnen verminderen. Natuurlijk grof zout (denk dan aan zeezout) kan je in principe wel altijd blijven gebruiken.
'Te gebruiken tot' = 'ten minste houdbaar tot'?
Hoe groot is het verschil tussen deze veelgebruikte termen die je op voedselverpakkingen tegenkomt?
Kom het hier te wetenVoedingsproducten zonder houdbaarheidsdatum: hoe zit dat?
Als je normaalgezien netjes let op de houdbaarheidsdatum van je aankopen, kan het moeilijk inschatten zijn hoelang producten zonder datum meegaan.
Zo zit datGerelateerde artikels
Hoe richt je je koelkast correct in?
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.
5 tips om lekkers langer en beter te bewaren
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.