Voedingsproducten zonder houdbaarheidsdatum: hoe zit dat?
Is het je ooit al opgevallen dat er op een fles azijn geen datum staat? En mag je suiker echt blijven gebruiken? Als je normaal gezien netjes let op de houdbaarheidsdatum van je aankopen, kan het moeilijk inschatten zijn hoelang producten zonder datum meegaan. Toch zal je dankzij de volgende adviezen beter kunnen oordelen of iets nog bruikbaar is of niet.
Bij bepaalde voedingsmiddelen is volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht. Voorbeelden zijn:
- Verse ongeschilde of ongesneden groenten, aardappelen en fruit
- Wijn en andere dranken met een alcoholwaarde van meer dan 10%
- Vers brood en banket
- Azijn
- Keukenzout
- Suiker en suikerwerk zoals snoep
- Kauwgom
Maar hoelang kan je de bovenstaande producten dan bijhouden?
Dat is volledig aan jou om te bepalen. Hou de kwaliteit van die voedingsmiddelen in de gaten: als het er nog goed uitziet en ruikt, kan je ze namelijk vaak nog gebruiken. Maar om je toch een idee te geven hoelang de typische producten zonder houdbaarheidsdatum meegaan, zijn hier onze adviezen.
Meer over hoe je verse groenten en fruit het best bewaart vind je hier.
Aardappelen zijn gemiddeld 2 tot 3 weken houdbaar, maar bewaar ze altijd op een donkere plaats. Onder invloed van licht wordt namelijk de natuurlijke gifstof solanine gevormd wat voor kwaliteitsverlies zorgt.
Een geopende fles witte wijn drink je best binnen de 3 dagen, een rode gaat maximaal 2 weken mee. Ongeopende flessen wijn van een doorsnee merk behouden hun goede smaak voor een paar jaar terwijl je duurdere wijn gemakkelijk 10 jaar in je wijnkelder kan bewaren. Zelfs als je wijn zou drinken die niet meer goed smaakt, zou je er niet ziek van mogen worden.
Een ongeopende fles alcohol met een waarde van meer dan 10% kan je gemakkelijk 10 jaar bijhouden zonder enig smaakverschil. Van zodra je de fles opent, drink je hem wel best binnen de 2 jaar op om smaakverlies te voorkomen. Normaalgezien kan het drinken na die 2 jaar echter geen kwaad voor je gezondheid.
Zelfgebakken brood kan je maximaal 4 dagen bijhouden op kamertemperatuur. Brood dat je in de winkel koopt gaat gewoonlijk enkele dagen langer mee. Als je je brood in de koelkast bewaart, kan je er zelfs nog enkele extra dagen van genieten.
Het meeste banket eet je best binnen de 2 dagen op, tenzij je het enkele dagen langer in de koelkast bewaart.
Geopende en ongeopende azijn zou strikt gezien altijd bruikbaar moeten zijn, maar na 5 jaar gaat de kwaliteit wel achteruit.
Keukenzout gebruik je best binnen de 5 jaar omdat toegevoegde bewaarmiddelen de kwaliteit daarna kunnen verminderen. Natuurlijk grof zout (denk dan aan zeezout) kan je altijd blijven gebruiken.
Suiker zal nooit oneetbaar worden omdat het op zich al een bewaarmiddel is. Wel wordt het harder over de jaren heen.
Ook snoep wordt niet gemakkelijk slecht, al zal de textuur, smaak en kleur van snoepjes het beste zijn het eerste jaar na de aankoop. Geopend snoep kan op lange termijn trouwens beschimmelen.
Kauwgom heeft geen ultieme gebruiksdatum, maar kan na een tijd wel brokkelig en taai worden.
Op vele producten staat dan wel een houdbaarheidsdatum, snel over tijd zijn ze echter niet!
Deze 16 producten blijven soms jaren na hun 'te-gebruiken-tot-datum' goed.
'Te gebruiken tot' = 'ten minste houdbaar tot'?
Hoe groot is het verschil tussen deze veelgebruikte termen die je op voedselverpakkingen tegenkomt?
Kom het hier te wetenHoelang kan je je inkopen in de koelkast bewaren?
Moet je olijven uit een potje binnen de week opeten? En kan je gerookt vlees een maand bijhouden?
Hoelang dan?Gerelateerde artikels
Hoe richt je je koelkast correct in?
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.
5 tips om lekkers langer en beter te bewaren
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.