Home / Infotheek /

4 makkelijke recepten op basis van oud brood

4 makkelijke recepten op basis van oud brood

Harde sneetjes brood over, maar weinig tijd om er iets mee te doen? Gelukkig zijn er ook simpele recepten om broodverspilling tegen te gaan. Dankzij de volgende ideeën tover je je oude brood om tot iets nieuws en lekkers.

Salmorejo

Deze Spaanse soep is een twist op de klassieke tomatensoep omdat ze brood als basis heeft.

Ingrediënten:

  • 1 kg rijpe tomaten
  • 200 g oud brood
  • 1 teentje look 
  • 100 ml olijfolie
  • Zout en kruiden naar smaak

Zo ga je te werk:

  • Snij de tomaten in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de look en mix ze samen.
  • Zeef het mengsel zodat er geen pitjes of vruchtvlees in je soep komen.
  • Snij het brood in blokjes en voeg het toe aan de tomatenbasis.
  • Gebruik zout en kruiden naar smaak.
  • Mix alles tot een egale soep.
  • Voeg traag roerend de olijfolie toe.

Croutons

Deze krokante broodblokjes kunnen niet enkel de bovenstaande soep een extra crunch geven, maar kan je ook gebruiken voor salades en pasta's.

Ingrediënten:

  • Oud brood
  • Olijfolie
  • Look en tijm (vers of gedroogd)

Zo ga je te werk:

  • Snij het oud brood in kleine stukjes.
  • Bak het in de pan in olijfolie.
  • Voeg de look en tijm toe.

Broodkruim

Net zoals de grotere croutons is broodkruim een knapperige afwerking voor vele gerechten. De voorraad kruim die je maakt kan je trouwens enkele weken in een afgesloten potje bewaren.

Ingrediënt:

  • Oud brood

Zo ga je te werk:

  • Snij het oud brood in blokjes van ongeveer 1 cm dik. 
  • Leg de blokjes op een bakplaat en bak ze voor ongeveer 1 uur op 120°C. 
  • Laat ze volledig afkoelen.
  • Maal het brood tot kruim (niet tot poeder) in een keukenmachine of food processor.

Koekjes

Oud brood gebruiken om koekjes van te maken? Jazeker! Je kan je koekjes simpel houden, maar als je hazelnoten, rozijntjes, smarties of chocoladestukjes in huis hebt, kan je ze toevoegen voor een extra toets.

Ingrediënten:

  • 160 g oud brood
  • 1 ei
  • 100 g zachte boter
  • 100 g bloem
  • 100 g suiker
  • Een snufje zout en bakpoeder
  • Eventueel: 150 g van je favoriete zoete of crunchy toevoeging

Zo ga je te werk:

  • Verwarm je oven voor op 180°C.
  • Maal het oud brood tot poeder met een blender en zeef het zodat er geen grote stukjes overblijven.
  • Mix het broodpoeder met de bloem, het zout en de bakpoeder. 
  • Voeg de boter en het ei toe en mix alles samen tot een egaal deeg.
  • Voeg je eventuele zoete of crunchy extra toe.
  • Rol het deeg in balletjes en leg ze met genoeg afstand tussenin op een bakplaat.
  • Bak de koekjes voor 10 minuten in de oven.

Broodpudding de luxe

Dé klassieker om broodrestjes een zoet tweede leven te geven.

Ga naar het recept

5 heerlijke tips om broodverspilling tegen te gaan

Verslind je broodrestjes tot de laatste kruimel met deze heerlijke recepten.

Ga naar de tips
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoe richt je je koelkast correct in?

Hoe richt je je koelkast correct in?

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.

Lees meer
Blog: 5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.

Lees meer