Het hoeft niet altijd van aardbeien gemaakt te worden: recept voor pompoenconfituur
Een stuk halloweenpompoen over? Of enkele kleine pompoenen uit de moestuin? Maak er iets zoets mee.
Welke ingrediënten heb je nodig?
- 1 kg geschilde, kleine pompoen (type Hokkaido, Muskat, Butternut) of halloweenpompoen
- 1 tot 2 dl water
- Sap en zeste van 1 citroen
- Sap en zeste van 1 sinaasappel
- 600 g suiker
- 1/2 koffielepel gemberpoeder
- 2 eetlepels gembersap of een vijftal fijngesnipperde gekonfijte gemberblokjes (naar smaak)
Hoe ga je te werk?
- Snijd de pompoen in gelijke stukken.
- Breng het water aan de kook en doe er de pompoen in. Laat koken.
- Als de pompoen zacht is, voeg er dan het sap en de zeste bij, samen met de suiker en de gember.
- Laat nog 5 minuten sudderen en schep onmiddellijk in potten.
Nog enkele tips
- Gebruik bij voorkeur glazen confituurpotten met een schroefdeksel. Je kunt de confituur dan bijna altijd 2 jaar (of langer) bewaren.
- In plaats van citroen of sinaasappel kun je gerust ook het sap van (te) zure clementines of mandarijnen gebruiken.
- Groenten verwerken tot confituur is een fijne uitdaging die heel wat varianten toelaat. Vervang de pompoen door courgette, jonge augurkjes, patisson, wortel of venkel. Laat je inspiratie de vrije loop en varieer de smaken met kruiden zoals kardemom of kerrie. Je kunt de pompoenen ook vervangen door overrijpe tuinaugurken (vergeet niet de zaadlijsten te verwijderen).
Last van een dip? Laat dit recept voor kruidige dipsaus je opfleuren
Heb je het geluk van verse kruiden te hebben in je moestuin? Gebruik ze dan voor zelfgemaakte dipsausjes.
Ga naar het receptWeten waar Abraham de mosterd haalt? Bij dit recept voor peren-mosterdsaus
Enkele overrijpe peren liggen waar je iets origineels mee wilt doen? Maak er dit sausje van om bij je warme gerechten te serveren.
Ga naar het receptGerelateerde artikels
Hoe richt je je koelkast correct in?
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.
5 tips om lekkers langer en beter te bewaren
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.