Starten met kippen: dit moet je weten
Wist je dat een kip je jaarlijks een volle restafvalzak kan besparen? Niet door het eten van blikjes of papiertjes natuurlijk, maar wel door het verorberen van allerlei keuken- en tuinafval. Een kip lust bladeren en schillen van groenten en fruit, broodrestjes, gekookte aardappelen, rijst, pasta en zelfs onkruid. Wil jij ook enkele gevleugelde restjesverwerkers aanschaffen? Kom dan hier te weten hoe je je kippen het best verzorgt.
Wat zijn de voordelen van kippen houden?
- Kippen zijn perfecte restjesverwerkers. Maar hoewel ze niet kieskeurig zijn, mag je ze om hygiënische redenen geen vlees geven.
- Gezonde legkippen leggen na ongeveer een half jaar eieren. En dat betekent een aankoop minder in de supermarkt!
Hoe begin je eraan?
Kippen leven het liefst in groepjes die ‘toompjes' genoemd worden. Als je kippen wilt houden, kies je er dus best minstens een stuk of drie uit. Een haan hoeft niet per se.
Koop kuikens die minstens twee maanden oud zijn omdat jongere vogels kwetsbaarder zijn. Dieren die in elkaar gedoken zitten of waarvan de veren overeind staan, zijn misschien ziek. Kies die daarom beter niet.
Hoe ziet de ideale leefomgeving van je kippen eruit?
Kippen moeten ergens binnen kunnen overnachten en overdag in een ruime ren kunnen rondscharrelen.
Om het je kippen aangenaam te maken en gezonde eitjes te hebben, zorg je er best voor dat je ren zo groot mogelijk is. Als er na een tijd geen gras meer groeit (door de zure ontlasting van je kippen), is dat een teken dat ze te weinig plaats hebben om te scharrelen. Zonder gras nemen kippen schadelijke bodemstoffen op, wat je scharreleitjes een stuk minder gezond maakt.
De omheining van de ren bestaat best uit fijn gaas zodat muizen er niet doorheen kunnen kruipen. Zulke ongenode gasten eten het kippenvoer op en kunnen ziektes overbrengen.
Een goed overnachtingshok heeft gladde wanden waarvan de naden dicht zijn gemaakt omdat er zich anders bloedluizen tussen het hout kunnen schuilhouden. Kippen slapen graag op een afgeronde zitstok van ongeveer 4 cm breed. Per kip moet je rekenen op 30 cm zitstok.
Je maakt het overnachtingshok van je kippen best wekelijks schoon. Ververs dan de bodembedekking en check de zitstokken. Controleer bij het schoonmaken van het hok altijd op sporen van ongedierte. In de kippenren kan je de grond omspitten om te voorkomen dat de ontlasting gaat stinken.
- Wil je verse eieren? Zorg dan voor een aangename bodembedekker zoals stro, hennepvezel, zaagsel of beukensnippers zodat de kippen er ongestoord kunnen liggen. Die bodembedekker vangt ook eventuele ontlasting op.
- Pikken je kippen hun eieren stuk? Dan is dat een teken dat ze niet tevreden zijn met het plekje waar ze hun eieren moeten leggen. Maak het nog wat donkerder of bedek het beter.
- Valt het je op dat je nieuwe kippen ’s avonds niet in hun hok kruipen? Pak ze dan op en zet ze op de stok om het ze aan te leren.
Zijn voedselrestjes voldoende als kippeneten?
Hoewel je je kippen zeker voedselrestjes mag geven, voorzie je hen best ook van algemeen kippenvoer zoals legkorrel of legmeel dat zaadjes en maïs bevat. Een legkip eet ongeveer 100 gram kippenvoer per dag. Vergeet ook niet elke dag te checken of je kippen nog water hebben en ververs het geregeld.
Voor haar vertering heeft een kip maagkiezels nodig. Kippen hebben ook behoefte aan kalk om hun eischaal te produceren. Grit is een goede aanvulling daarvoor. Giet het in een apart bakje en vervang het wekelijks.
Let op voor deze vaak voorkomende kwaaltjes
- Ziet je kip er mager uit en vertoont ze een scherp afgetekend borstbeen? Dan zou het wel eens tijd kunnen zijn om je kippen te ontwormen. Wormen en luizen zijn overdraagbare parasieten dus je behandelt best al je dieren samen.
- Merk je kleine rode beestjes op tussen het hout van het kippenhok of tussen de veren van je kippen zelf? Dat zijn bloedluizen die zich voeden met het bloed van je dieren. Gelukkig bestaan daar middeltjes tegen.
Ben jij klaar voor je eerste kippen?
Ga dan naar een handelaar in jouw buurt. Niet enkel goed voor het verwerken van restjes, maar ook voor het krijgen van verse eitjes.
Tips voor het duurzaam telen van groenten
Een moestuin hebben is niet enkel hip, maar ook goed voor het milieu. Zorg er echter voor dat je geen zelfgekweekte groenten moet weggooien.
Toon de tipsTips om duurzaam inkopen te doen
Door deze simpele trucjes toe te passen zorg je ervoor dat je minder inkopen hoeft weg te smijten.
Toon de tipsGerelateerde artikels
Hoe richt je je koelkast correct in?
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.
5 tips om lekkers langer en beter te bewaren
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.