Home / Infotheek /

Tips voor het duurzaam telen van groenten

Tips voor het duurzaam telen van groenten

Een moestuin hebben is niet enkel hip, maar ook goed voor het milieu. Zorg er echter voor dat je geen zelfgekweekte groenten moet weggooien.

Teel wat je lust

Groenten planten die je nadien in je maaltijden verwerkt: super! Maar zijn er gezinsleden die niet gek zijn op bepaalde groentjes? Hou daar dan rekening mee en vermijd een moestuin vol ongeliefde groenten.

Spreid het planten

Veel groenten die je in één keer zaait (denk aan sla of boon), moet je ook gelijktijdig oogsten. Met als gevolg dat je een hele week dezelfde groenten moet eten. 

Probeer het inzaaien en verplanten van eenzelfde soort dus te spreiden. Hoeveel tijd je tussen twee zaaibeurten van een groentesoort laat, is afhankelijk van de groente, de weersomstandigheden en je persoonlijke keuze.

Kies voor groenten die lang houdbaar blijven

Zo lang kan je groenten bewaren in de koelkast

Toon me het overzicht!

Zo lang kan je groenten bewaren in de diepvriezer

Toon me het overzicht!

Maak een zaaiplanning op

Maak een planning op met welke groenten je wilt telen. Het is een goed idee om je moestuin te vullen met groenten die variëren op vlak van bewaarbaarheid. Een mogelijke opdeling is deze:

  • 1/3 groenten die bij rijpheid vrij snel moeten geoogst worden (bv. sla, spinazie, sluimerwt, rucola, radijs, komkommer, aardbei of asperge)
  • 1/3 groenten die ook enkele dagen of weken na rijpheid nog kunnen geoogst worden (bv. prinsessenboon, kervel, bloemkool, broccoli, peterselie, meloen of rode biet)
  • 1/3 echte bewaargroenten (bv. schorseneer, diverse koolsoorten, veldsla, prei, winterwortel of aardappel) 

Dit is hoe je voedsel veilig bewaart zonder koelkast of diepvriezer

Voedsel bewaren zonder elektriciteit? Hier zijn onze tips.

Lees hier de veilige bewaartips
Terug naar kenniswijzer Ontdek wat jij kan doen

Gerelateerde artikels

Blog: Hoe richt je je koelkast correct in?

Hoe richt je je koelkast correct in?

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.

Lees meer
Blog: 5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

5 tips om lekkers langer en beter te bewaren

voedselverspilling / Voorkomen

Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.

Lees meer