Laat deze klassieke kliekjesgerechten je inspireren om geen eten weg te gooien
We kunnen allemaal wel eens wat inspiratie gebruiken in de keuken. Restjes aardappelen, groenten, vlees, vis, kaas of eieren? Van soep en salades tot quiches en smoothies: profiteer van je leftovers door te vertrouwen op deze klassieke kliekjesgerechten!
Restjesomelet
Ideaal om stukjes groenten, vlees of vis en aardappel te verwerken. Bak je restjes in de pan en giet er enkele losgeklopte eieren over. Bestrooi eventueel met een restje kaas en kruid met peper en zout. Je omelet kan je perfect combineren met een stukje ouder geroosterd brood of een frisse salade.
Soep
Mix je groenterestjes in een pot water op het vuur en voeg een bouillonblokje toe. Zo goed als elke combinatie is hier een treffer. Met restjes gebakken vis maak je een lekkere vissoep en aspergeschillen zijn perfect om een bouillon voor aspergesoep te trekken.
Quiche
Een quiche is een hartige taart die je zowel warm als koud kunt eten. Het is lekker bij een slaatje of als originele lunch in de brooddoos. Gebruik restjes aardappelen, groenten, vlees, vis of kaas. Eieren zijn de enige vereiste om het geheel samen te houden.
Smoothie
Groenten en fruitrestjes mix je in enkele tellen in de blender. Wil je liefst een zoete smaak? Laat groentjes als spinazie, komkommer, sla, selder of wortel dan niet overheersen en zorg voor voldoende fruit. Je smoothie minder dik maken kan door fruitsap of kokosmelk toe te voegen. Enkel een restje banaan? Dan kan je er met wat roomijs of yoghurt ook een milkshake van maken.
Fruittaart en -gebak
Bak je graag? Laat fruit dat bijna over tijd is je dan uitdagen om er fruittaart of -gebak van te maken. Bananenbrood is hier een klassiek voorbeeld van.
Broodpudding en verloren brood
Ook voor wie met brood zit dat te hard aan het worden is om boterhammen van te eten, kan je nog wat lekkers doen. Broodpudding kan gecombineerd worden met extra's zoals chocoladevlokken of nootjes terwijl je voor verloren brood enkel een geklopt eitje nodig hebt.
Hummus
Kikkererwten zijn een goede basis om groenterestjes te verwerken. Denk dan aan wortel, erwtjes of rode biet. Een lepel pesto zorgt voor nog meer smaak. Je kan hummus ook invriezen en het is een ideaal aperitiefhapje als je het serveert met dipstokjes of naanbrood.
Wokschotel
Een wokschotel is het perfecte eenpansgerecht. Gooi je groentjes en vlees(vervanger) of vis in de pan en gebruik een woksausje naar keuze, zoals oester- of soyasaus. Extra lekker in combinatie met noedels of rijst. Van een portie gekookte rijst die al enkele dagen in je frigo staat, maak je trouwens heerlijke nasi goreng, of fried rice, als je het met een klontje boter in de pan bakt.
Stoofpotje
De klassieke groentjes in een stoofpotje zijn wortel en pastinaak, maar broccoli, bloemkool of spinazie kunnen ook. Hou er juist rekening mee dat de ene groente sneller gaart dan de andere en vermijd een papje.
Confituur
Een heel jaar plezier hebben van fruit uit je tuin? Maak er dan snel en makkelijk confituur van. Ook hier zijn vele combinaties mogelijk dus durf verschillende soorten te mengen, vooral diegene die je niet gemakkelijk vindt in de supermarkt. Lekker en origineel!
Curry
Een curry met restgroentjes en wat gebakken stukjes kip of vleesvervanger is snel gemaakt. Voeg currykruiden of -pasta toe aan een pan kokosmelk en laat je restjes erin stoven. Serveer met rijst of naan.
Frittata
Een frittata gebruikt ongeveer dezelfde ingrediënten als quiche, maar dan in omeletvorm. Net als bij quiche kan je hier allerlei restjes aan toevoegen, maar een klassieke twist is die met noedels of spaghetti. Een goed idee dus voor wanneer je een restje pasta in de frigo hebt staan waar je geen volledige maaltijd meer mee kan maken.
Salade
Een salade heeft weinig uitleg nodig: restjes die koud gegeten kunnen worden, meng je met sla naar keuze. Bak eventueel spekjes, kook een eitje of voeg wat tonijn uit een blikje of koude pasta toe: de combinaties zijn eindeloos.
Een koekje van eigen overschot: recept voor zoete aardappelwafeltjes
Een restje droge aardappelpuree over en toevallig zin in iets zoets?
Naar het receptWeten waar Abraham de mosterd haalt? Bij dit recept voor peren-mosterdsaus
Enkele overrijpe peren liggen waar je iets origineels mee wilt doen?
Naar het receptGerelateerde artikels
Hoe richt je je koelkast correct in?
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Denk dan aan deze tips om je koelkast correct in te delen.
5 tips om lekkers langer en beter te bewaren
voedselverspilling / Voorkomen
Wil je liever geen voedsel weggooien omdat het te snel bederft of je het uit het oog was verloren? Houd onze bewaartips in acht en je zal langer ‘plezier’ hebben aan je producten.